Skip to content

Billingham – De grote liefde van fotograaf Chaïm Bruijning

29.06.2020

 

Chaïm Bruijning legt uit waarom fotografen altijd nieuw materiaal kopen – en waarom hij zoveel van Billingham houdt.

 

Chaïm Bruijning

 

Wat is het toch met fotografen? Nou, ik zal het je vertellen, want het blijkt een wijd verspreid virus te zijn en dit keer één die vele gelukkig (schijnt) te maken, dus tot zover geen probleem.

Waar ik het over heb? Wij, fotografen, zijn zeer gepassioneerd in het maken van beelden. De één legt prachtige landschappen vast op de gevoelige plaat, de ander weet momenten die plaatsvinden op straat geweldig vast te leggen of interessante koppen (koppen ja, geen hoofden). En nu weet ik dat ik nog vele metiers van fotografie ben vergeten, maar vergeef mij.

 

Nu is er, wat voor fotograaf je ook bent, wat je ook vast legt, voor hobby of werk, één gemeenschappelijke deler: we like to buy stuff, of vrij vertaald, we hebben nooit genoeg spullen en willen altijd meer!

 

 

"We like to buy stuff". Een tas, of een auto?

 

 

Welke gear gebruikt Chaïm?

 

Voor degene die geïnteresseerd zijn met wat voor “gear” ik werk, hier een kleine opsomming:

  • Sinds september 2016 gebruik ik de Fuji X-T2 als back up “steel” ik de XT1 van mijn vrouw regelmatig.
  • Voor verlichting in de studio gebruik ik diverse lampen van Elinchrom, maar steeds vaker ook de reportageflitsers van Nissin, de Di700A flitsers samen met de Air 1 commander om ze aan te sturen.
  • Om mij ‘gear’ te verplaatsen, voor een shoot, maar zeker ook wanneer ik de straatfotograaf ga uithangen, vertrouw ik op mijn tassen van Billingham. Dit brengt mij weer terug bij het begin van mijn verhaal: “we like to buy stuff.”

 

 

De Billingham familie van Chaïm

 

Ik ben in de gelukkige omstandigheden dat mijn vrouw, buiten visagiste en styliste, ook fotograaf is. Ja, om mij te assisteren helemaal geweldig, maar er zit nog een verborgen voordeel bij. Het kost mij minder moeite (al wordt dit steeds lastiger J) om haar te overtuigen dat ik absoluut die lens nodig heb, anders kan ik geen stappen maken in mijn fotografie. En ja, die lichtbron past zo goed bij dat plaatje. En dan tassen, ik heb toch echt dat model nodig, anders kan niet alles mee (om dat laatste geloofwaardig te doen lijken is mijn advies: neem meer mee dan nodig, dat helpt echt voor je verkooppraatje richting je partner).

 

En over tassen gesproken: Billingham. De reden dat ik dit blog schrijf is dat ik verliefd ben op deze tassen. Prijzig? Wellicht, maar belangrijker, je krijgt er heel veel voor terug!

 

Om eerlijk te zijn: ik ben begonnen met Billingham tassen die ik op Marktplaats heb gekocht. Maar daar schaam ik mij niet voor! Ik ben een amateur, wat niets anders betekent dan dat ik geen geld met mijn fotografie verdien. Dan is een Billingham een hele uitgave.


De tassen die ik op Marktplaats kocht, waren tassen op leeftijd, gebruikt, maar nog zo ontzettend mooi en nog steeds zo functioneel.

 

Je kunt zaken voor je fotografie kopen op rationele gronden: value for money, wat heb ik eraan, wat levert het mij op. Bij Billingham tassen is dat anders; ik heb de Billingham tassen vooral met mijn gevoel gekocht, met emotie. Ik weet niet wat het is, maar buiten de functionaliteit en kwaliteit word ik nog altijd blij als ik de tas in mijn handen heb, of hem meeneem naar Amsterdam, of op vakantie om op straat te fotograferen.

 

Ik ben zelfs zo een adept van het merk Billingham dat ik er zelf een luggage tally en een key fob (sleutelhanger) van heb. Volgens mij ligt hier wel ergens de grens, tenminste: voor mijn vrouw. Waarom ik dat denk? Wel, toen ik laatst noemde hoe handig het zou zijn een Billingham Photo vest te hebben was de blik van mijn vrouw voldoende…

 

 

Op reis zonder cameratas? Ha, Billingham gaat tóch gewoon mee!

 

 

Welke tassen gebruikt Chaïm?

 

Op dit moment bestaat onze Billingham familie uit 3 tassen.


Mijn vrouw heeft een Hadley Pro samen (n theorie, maar natuurlijk is hij van mij) hebben we een Billingham 555 en sinds kort, speciaal voor de staatfotografie en als reis(foto)tas, de Billingham 307 camera bag.

 

Ik zal in dit blog voornamelijk wat meer ingaan op mijn nieuwste aanwinst, de 307, maar eerst kort wat over de andere 2 tassen.

 

 

De Billingham 555, Hadley Pro en 307 samen.

 

 

Een geweldige schoudertas die perfect is voor een (kleinere) systeemcamera, samen met één of twee lensjes en wat toebehoren. Wat deze tas een heerlijk schoudertas maakt, is dat hij (relatief) klein is en daarmee ook lekker licht. Én een groot voordeel van deze tas (en alle andere Billingham tassen), vooral wanneer je de straat op gaat of reportagefotograaf bent: hij is waterbestendig!

 

Natuurlijk kan je de inhoud naar wens aanpassen met dividers, maar het is extra handig dat de inhoud er in zijn geheel uitgehaald kan worden, zodat je de tas ook als ‘gewone’ schoudertas kunt gebruiken.

 

Over de kleur kunnen we van mening verschillen, maar ik vind deze blauwe kleur geweldig!

 

 

De Billingham Hadley Pro fototas - lekker opvallend blauw!

 

 

Billingham 555 + Delta pockets

 

Ik was al een tijdje op zoek naar een grotere tas om te gebruiken voor het meenemen van wat meer fotospullen en ik had mijn zinnen op Billingham 555. Nu was de nieuwprijs ver buiten mijn budget, dus hield ik Marktplaats goed in de gaten.

 

Soms heb je geluk. Op mijn zoektocht naar deze tas werd mijn geduld beloond en werd er een “555”aangeboden. Een verslaggeefster van een krant had hem gekocht voor in de bak van haar bakfiets, om daarmee door Amsterdam te “crossen” op weg naar haar opdrachten. Helaas voor haar, maar niet voor mij, was de tas te groot voor dit doel.

 

Ik naar Amsterdam, nadat mijn bod was geaccepteerd, en zo trots als een pauw, met tas terug naar pittoresk Apeldoorn.

 

Ik heb de tas op de grond voor mij uitgestald en ben hem gaan bewonderen. De kwaliteit spat er af: mooi canvas, leren riempjes en het mooie koper van de pootjes en ritsen. Echt top handwerk uit Engeland!

 

Ik gebruik de tas, die ik met diverse dividers helemaal heb ingericht naar wens, voor op vakantie (met mijn fotouitrusting en laptop, en dan heb ik nog ruimte over) en voor shoots op locatie wanneer ik met de Nissin reportageflitsers aan de slag ga. De 2 Fuji’s en al mijn (4) Nissin Di700A flitsers kunnen erin, samen met diverse modifiers (lichtvormers) voor op de flitsers, de laptop, meerdere lenzen en alle toebehoren. De ideale tas voor dit doel en nog mooi ook, wat wil een mens nog meer. Inmiddels is de tas een aantal jaren oud, maar hij wordt door gebruik alleen maar mooier.

 

 

 

De Billingham 555 cameratas met Delta pockets.

 

 

De tas kwam zonder side pockets, de extra tasjes aan de zijkant. Vraag me niet waarom een verkoper op Marktplaats 2 nieuwe Delta Pockets aanbood, maar ik was er als de kippen bij. Heb je ze nodig bij deze grote tas? Wellicht niet echt, maar het staat zo mooi en is vast wel ergens goed voor :)

 

 

Billingham 307 presstop camera bag

 

Deze tas heb ik sinds kort. Het is de vervanging voor mijn ‘oude’ Billingham 206, omdat ik een tas één slag groter zocht, en in mijn favoriete kleurencombinatie. Mijn 206 is black/black, een kleur die mij persoonlijk minder aanspreekt. Mijn nieuwe Billingham 307 bag. is khaki FibreNyte/chocolate, voor mij de mooiste combinatie van Billingham.

 

 

Winter of zomer: de Billingham 307 is altijd een prachtige (en praktische) tas!

 

 

Waarom de 307?. Daar heb ik een duidelijk visie over. De tas komt uit de 07 serie en deze tassen hebben allemaalPresstopopening. Wat wil dit zeggen? De tas vouwt als het ware als een ouderwetse dokterstas open, zoals oude schooltassen ook deden. Wat zo ideaal is aan de presstop is dat hij voor straat- (en documentaire)fotografie gemaakt lijkt te zijn.

 

Voordeel is dat je snel je camera uit de tas kunt halen zonder eerst allemaal flapjes en riempjes lost te hoeven maken. Ook handig bij het snel verwisselen van lenzen!

 

Zoals al eerder genoemd is de tas waterbestendig. Deze Billingham 307 is niet van canvas, maar van fybrenite. Is dat net zo mooi als canvas? Ja, ik zie het verschil amper, het ziet er geweldig uit, is sterk en makkelijk in onderhoud. Ook vind ik het belangrijk dat ik mijn tas snel kan neerzetten en dat hij blijft staan. Dat klinkt wellicht logisch, maar hoeveel fototassen staan direct stabiel als je ze neer zet ? De 307 in ieder geval wel.

 

 

Het FibreNyte van de Billingham tas is waterdicht! Zo testte Chaïm deze bewering.

 

 

Zoals al eerder genoemd is de tas waterbestendig. Deze Billingham 307 is niet van canvas, maar van fybrenite. Is dat net zo mooi als canvas? Ja, ik zie het verschil amper, het ziet er geweldig uit, is sterk en makkelijk in onderhoud. Ook vind ik het belangrijk dat ik mijn tas snel kan neerzetten en dat hij blijft staan. Dat klinkt wellicht logisch, maar hoeveel fototassen staan direct stabiel als je ze neer zet ? De 307 in ieder geval wel.

 

Wat voor mij als (straat) fotograaf ook belangrijk is dat de tas, wanneer gedragen op de schouder, de juiste balans heeft. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar ik heb andere ervaringen. Buiten de riem voor de schouder heeft deze tas ook (leren) draaghandels om hem als handtas te kunnen dragen.

 

 

Keuzestress: Welke Billingham tas neem ik nu mee?

 

 

Chaïm: Photographer, Billingham enthusiast

 

Als ik dit blog terug lees, dan valt mij op hoe enthousiast ik ben over Billingham. Oké, misschien is eenieder die een blog schrijft dat, maar ik kan ook kritisch. Maar als je telkens weer een item pakt, daar blij van wordt, het met veel plezier gebruikt en het datgene doet waarvoor je het hebt aangeschaft, dan is mijn enthousiasme gerechtvaardigd!

 

Ik wens jullie een inspirerende en creatieve fotozomer toe!

 

Vriendelijke groeten,

Chaïm Bruijning

 

 

 

Wie is Chaïm?

 

Ik ben eigenlijk nog maar vrij kort aan het fotograferen, ongeveer 6 à 7 jaar, maar het is voor mij een passie, een manier om (mijn) emotie om te zetten in beelden.

Mijn voorliefde ligt voornamelijk op geënsceneerde, conceptuele fotografie. Een vorm waarbij het hele plaatje wordt “gevormd” en “ingekleurd” door mij als fotograaf. Buiten deze vorm begeef ik mij ook op het vlak van portret- en glamourfotografie.

 

Sinds een jaar of 2 is daar ook straatfotografie bij gekomen. Na een mentoraat dacht ik: ik laat de controle van de studio los en trek eropuit. Nou, dat heb ik geweten, ik had mijn camera werkelijk bijna in het Apeldoorns kanaal gedumpt! Wat is straatfotografie moeilijk, al die modellen lopen telkens weg en doen niet wat ik wil/zeg. Toch, met vallen en opstaan, is dit mijn tweede (fotografische) liefde geworden.

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Degreef & Partner. Je kunt het hier zien

U kunt de website van Chaïm Bruijning hier vinden

 

Share article

Note: 20% British VAT will be added on deliveries to United Kingdom


Your cart is currently empty.

Continue shopping
  • {{ item.final_price | money }}  ({{ item.quantity }})

    {{ item.product_title | pre_title }}

    Size: {{ item.properties['_Size'] }}

    Colour: {{ item.properties['_Colour'] }}